March 15, 2024

Så lyckas du med med din rekrytering på LinkedIn 2023

Definitionen av verbet "Quiet Quitting" är ett förhållningssätt till sitt arbete där den anställde väljer att inte ta sig an mer arbetsuppgifter än de som ingår i arbetsbeskrivningen.
Amanda Hemgren
Talent Attraction Specialist

När du tänker på rekrytering i sociala medier dyker säkerligen det professionella nätverket LinkedIn upp. Faktum är att idag, med sina 4 miljoner användare i Sverige, är plattformen inte bara till för att nätverka med branschkollegor och ta del av företagsnyheter – LinkedIn har även blivit en naturlig del i vår process när vi söker jobb. Enligt LinkedIns egna statistik använder idag 61 miljoner personer plattformen för att söka jobb varje vecka, 8 personer anställs varje minut och 117 ansökningar skickas in varje sekund. Dessutom visar statistik från Svenskarna och Internet 2022 att 6 av 10 tjänstemän har använt LinkedIn under det senaste året.

Så om du har en rekrytering ute och funderar på att använda LinkedIn för att lyckas med din rekryteringsprocess, då har du kommit rätt! I detta inlägg samlar vi våra bästa tips för hur du lyckas med din rekrytering på LinkedIn 2023. 

1. Skapa en stark företagsprofil

Det första steget för att dra nytta av LinkedIn som ett hjälpmedel i din rekryteringsprocess är att skapa en attraktiv företagsprofil. Där kan ni dela med er av information om er som företag så att potentiella kandidater kan läsa mer om er som arbetsgivare. Börja med att uppdatera profilbilden till exempelvis er logotyp och välj en header som reflekterar er grafiska profil för att skapa igenkänning. I företagsprofilen kan du även lägga till en länk till er hemsida, en kort pitch om er och vilken bransch ni är verksamma inom. 

Er LinkedIn-profil kan ni tänka på som en förlängning av ert Employer Branding-arbete, här kan ni vara aktiva och dela med er av det bästa med er arbetsplats för att stärka ert arbetsgivarvarumärke

2. Lägg upp organiska inlägg

När ni skapat er företagsprofil är det dags att börja dela med er av innehåll. Genom att vara aktiva och lägga upp relevant innehåll kan ni växa er företagsprofil och se till att ni syns i allt fler flöden. Osäker på vad ni ska dela med er av? Här är en lista på ämnen som funkar bra på LinkedIn: 

  • Medarbetarporträtt: Lyft upp era medarbetare genom att låta de berätta om hur det är att jobba i deras roll på er arbetsplats.  
  • Företagsevent eller teamaktiviteter: Hade ni en inspirerande frukost eller en rolig AW-aktivitet? Dela med er och visa vad ni gör för att stärka er företagskultur.
  • Milstolpar eller vinster: Nådde ni ett nytt mål eller firade ni nyss 10 år i branschen? Dela med er av peppen till nätverket.
  • Produktuppdateringar eller företagsnyheter: Visa upp det ni arbetar med, kanske lanserade ni nyligen en ny funktion i er app eller öppnade en ny butik?
  • Polls: På LinkedIn kan du dela en rad olika typer av inlägg – bland annat Polls. Skapa omröstningar för att engagera ert nätverk och starta en diskussion.
  • Dela inlägg från medarbetare: Se till att interagera med era medarbetare, dela, kommentera och gilla deras inlägg för att öka er spridning. 
  • Lediga jobb: Såklart borde en stående del av era organiska inlägg vara era lediga tjänster. Har ni en ny tjänst ute? Gå ut med den på er företagssida på LinkedIn.
  • Kunskap: Dela med er av värdefull kunskap som ert nätverk kan dra nytta av. Du kan exempelvis ladda upp en pdf för att skapa ett carousel-inlägg och visa flera bilder i ett inlägg.

3. Skapa riktade kampanjer

Även om organiska inlägg är bra för att bygga upp ert nätverk och er profil kanske det inte räcker för att nå ut till de passiva toppkandidaterna på LinkedIn. Då kan det vara dags att skapa riktade kampanjer. Via en extern aktör, som exempelvis We Select eller LinkedIns egna annonsplattform, LinkedIn Ads, kan du skapa målstyrda kampanjer som visar upp er annons till en specifik målgrupp. Du kan exempelvis rikta annonseringen baserat på tjänstetitlar, relevanta utbildningar eller efterfrågade kompetenser. 

För att nå toppkandidaterna på LinkedIn är det viktigt att inte bara veta vilka de är utan vad som lockar dem. Genom att annonsera tillsammans med We Select under er rekrytering får ni tillgång till data och insikter från 100 000+ sociala medie-annonser, 10 000 000+ besökare och 600 000+ ansökningar. Detta kombinerat med vår långa erfarenhet av rekrytering och digital annonsering gör att vi kan hjälpa dig lyckas med din rekrytering på LinkedIn. 

Kom igång med annonsering på sociala medier – boka en gratis rådgivning här!

4. Publicera era lediga jobb på LinkedIn

Utöver LinkedIn Ads erbjuder LinkedIn även egna platsannonser. Direkt från din företagsprofil kan du lägga upp era lediga tjänster – gratis eller sponsrat. Genom att lägga upp ett jobb och länka det till er företagssida kan kandidater som aktivt söker jobb se det både i jobb-fliken eller hitta det direkt på er LinkedIn-sida. 

5. Skicka direktmeddelande till relevanta kandidater med LinkedIn Recruiter

LinkedIn erbjuder även en prenumerationstjänst som heter LinkedIn Recruiter. Genom att betala en månadsavgift får du tillgång till en rad mer avancerade funktioner som kan underlätta din rekryteringsprocess. Exempelvis får du tillgång till: LinkedIns talangnätverk, mer information om kandidater, avancerade sökfunktioner, möjligheten att skicka InMails, rapportering och mycket mer.

6. Skapa ett starkt nätverk med både medarbetare och kandidater

Även om LinkedIn har en hel del funktioner som inte går att hitta på andra sociala medie–plattformar är det i grund och botten till för nätverkande. Dra nytta av de aktiva användarna genom att gå med i grupper där er målgrupp kan befinna sig. Genom att synas och engagera er kan ni skapa igenkänning och bygga upp ett starkt nätverk runt er som arbetsplats och ert varumärke överlag. Se även till att använda era medarbetares nätverk för att nå ut till fler användare. Om ni har en ledig tjänst be era medarbetare dela den i deras privata nätverk för att öka er spridning organiskt. 

Använd LinkedIn för att bygga ett starkt Employer Brand

LinkedIn som ett socialt nätverk är otroligt effektivt för att bygga ert Employer Brand, både internt och externt. Enligt rapporten “The Ultimate List of Employer Brand Statistics” från LinkedIn är det 40% mindre risk att medarbetare som anställs genom LinkedIn lämnar företaget under de första 6 månaderna. Dessutom har företag med ett starkt Employer Brand 31% högre chans att kandidater accepterar deras InMails. Genom att alltså vara aktiva, lyfta fram era medarbetare, dela med er av inspirerande inlägg och engagera er i kommentarerna kan ni öka chansen att toppkandidaterna ansöker till just er tjänst via LinkedIn. 

Boka gratis rådgivning

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig och ditt företag med Employer Branding, jobbannonsering, rekrytering eller rekryteringsverktyg? Boka en 30 min digital rådgivning med en av våra Talent Attraction-specialister - helt gratis.