March 15, 2024

Så lyckas du med rekrytering i sociala medier

Definitionen av verbet "Quiet Quitting" är ett förhållningssätt till sitt arbete där den anställde väljer att inte ta sig an mer arbetsuppgifter än de som ingår i arbetsbeskrivningen.
Amanda Hemgren
Talent Attraction Specialist

Sociala medier har revolutionerat hur dagens arbetsgivare attraherar och rekryterar topptalanger. Idag använder hela 95% av Sveriges internetanvändare mellan 16-65 år sociala medier varje vecka (Internetstiftelsen, ”Svenskarna och internet 2022”).

Dessutom enligt CareerArcs "2021 future of recruiting study" använder hela 86% av jobbsökande sociala medier för att hitta relevanta jobb, ansöka direkt från mobilen och engagera sig i jobbrelaterat innehåll från attraktiva arbetsgivare. Genom att synas där er målgrupp befinner sig – på sociala medier – kan ni öka kännedomen om er som arbetsgivare och bygga ett starkt Employer Brand bland potentiella toppkandidater. 

1. Identifiera er målgrupp

Första steget innan ni börjar annonsera ut era lediga jobb på sociala medier är att identifiera er målgrupp – vilka är kandidaterna ni vill nå ut till? Och var befinner de sig online? Samla in den information ni kan om er valda målgrupp för att lättare välja var ni ska annonsera och med vilket budskap.

Börja med att undersöka:

  • Vilken kandidatmålgrupp vill vi nå?
  • Var befinner sig vår målgrupp på sociala medier? 
  • Vilka kanaler använder personer inom vår kandidatmålgrupp främst? 
  • Vad anser vår målgrupp är viktigt när de väljer arbetsgivare? 
  • Vad attraheras vår målgrupp av? 
Stapeldiagram som visar Sveriges största sociala medier enligt veckovist användande, baserat på statistik från Svenskarna och Internet 2022.

2. Välj en kombination av sociala medier

När ni vet var er målgrupp befinner sig är det dags att välja vilka sociala mediekanaler ni vill nå ut i. Ert val kan baseras på ett flertal faktorer som exempelvis: 

  • Målgruppens ålder
  • Intressen eller färdigheter 
  • Storleken på plattformen
  • Hur starkt det dagliga användandet är 
  • Möjligheter & begränsningar när det kommer till annonsering
  • Er närvaro på plattformen
  • Intern kompetens gällande kampanjskapande
“Jag rekommenderar alltid våra kunder att välja en kombination av sociala medier när de annonserar ut sin lediga tjänst. LinkedIn är med sitt professionella nätverk är en otroligt stark kanal för jobbsökande, testa att kombinera denna med annonsering på Meta där det dagliga användandet är väldigt högt. På så sätt kan ni både rikta rätt och brett vilket gör att ni får ut maximal effekt av er annonsering och säkerställer att ni syns på ett flertal ställen samtidigt – där just era toppkandidater kan befinna sig." – Edvin Häggström, Specialist inom jobbannonsering i sociala medier på We Select. 

3. Skapa engagerande innehåll 

För att väcka intresse och se till att toppkandidater inom er målgrupp ansöker till just er lediga tjänst finns det ett effektivt sätt att sticka ut på – riktigt bra annonsmaterial. Dagligen möts vi i våra sociala medie-flöden av olika annonser och det snabba skrollandet gör att vi endast väljer att stanna vid innehåll som verkligen engagerar oss. 

Enligt Facebook stannar en användare i genomsnitt cirka 2 sekunder vid en video, vilket gör de första sekunderna av ert innehåll otroligt viktiga.

Våra bästa tips för att skapa engagerande innehåll i sociala medier:

  • Använd er av en kombination av video, bilder och grafik: genom att skapa visuellt fångande annonser som engagerar mottagaren redan från första början ökar chansen att de ser en större del av er video eller klickar sig vidare från en bildannons för att läsa mer. 
  • Berätta vilka ni är och vad ni vill uppnå: Genom att förmedla er vision och mission till potentiella toppkandidater kan ni skapa en starkare koppling till er som företag och hitta kandidater som också vill vara med på er tillväxtresa.
  • Lyft upp era medarbetare: era medarbetare är otroligt bra ambassadörer för att på ett genuint och igenkänningsbart sätt förmedla hur det faktiskt är att jobba hos er. 
  • Använd alltid en call-to-action: genom att tydligt uppmana mottagaren till att agera genom att läsa mer eller ansöka till er lediga tjänst ökar ni er interaktion. 
  • Anpassa era annonser efter plattformen: Formatet och begränsningarna skiljer sig mellan de olika kanalerna - anpassa alltid era annonser efter de senaste riktlinjerna för att säkerställa att ert innehåll upplevs så bra som möjligt. 

4. Rikta kampanjerna rätt 

En otroligt värdefull aspekt av att använda sociala medier i er rekryteringsprocess är möjligheten att nå rätt kandidater. Genom att identifiera vilka ni vill nå och hur de använder sig av sociala medier i sin vardag, kan ni nyttja detta för att skapa riktade kampanjer på till kanaler som Facebook, Instagram, LinkedIn, Tik Tok, Snapchat eller Reddit. 

Genom att annonsera tillsammans med We Select under er rekrytering får ni tillgång till data och insikter från 100 000+ sociala medie-annonser, 10 000 000+ besökare och 600 000+ ansökningar. Detta kombinerat med vår långa erfarenhet av rekrytering och digital annonsering gör att vi kan rekommendera rätt kanaler och budskap för att attrahera och rekrytera rätt kandidater till er lediga tjänst.

5. Utvärdera resultatet

När ni använder sociala medier som en del av er rekryteringsprocess samlar ni på er värdefulla insikter om er målgrupp och upplevelsen av ert Employer Brand. Genom att analysera dessa insikter och utvärdera resultatet av er annonsering kan ni anpassa er strategi och testa nya budskap för att fortsätta förbättra era resultat.

För att lyckas med rekrytering i sociala medier är det viktigt att ni kontinuerligt analyserar, anpassar och förbättrar er strategi och era annonser – var öppna för att testa nya idéer och låt er målgrupp visa vad de är intresserade av.

Rekrytera smartare med sociala medier

Genom att rekrytera i sociala medier når ni ut till passiva toppkandidater som inte aktivt söker nytt jobb på jobbsajter. Riktad annonsering i sociala medier säkerställer att er lediga tjänst istället visas upp i kandidaternas egna sociala medie-flöde. Detta bidrar dels till att er lediga tjänst når en större målgrupp och dessutom att den når rätt målgrupp. 

Genom att använda er av datadriven annonsering skapar ni en stark närvaro på sociala medier vilket bidrar till ett ökat inflöde av relevanta kandidater och kortare rekryteringsprocesser. Med rätt strategi på plats, kunskap om var er målgrupp befinner sig online och vad de lockas av kan ni nyttja den stora potentialen av sociala medier som en rekryteringskanal. 

Vill ni veta mer om hur ni lyckas med rekrytering i sociala medier? Boka en gratis rådgivning med en av våra jobbannonserings-specialister!

Boka gratis rådgivning

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig och ditt företag med Employer Branding, jobbannonsering, rekrytering eller rekryteringsverktyg? Boka en 30 min digital rådgivning med en av våra Talent Attraction-specialister - helt gratis.