January 24, 2024

5 steg för att skapa en vinnande Recruitment Marketing-strategi

Definitionen av verbet "Quiet Quitting" är ett förhållningssätt till sitt arbete där den anställde väljer att inte ta sig an mer arbetsuppgifter än de som ingår i arbetsbeskrivningen.
Amanda Hemgren
Talent Attraction Specialist

Recruitment Marketing, eller rekryteringsmarknadsföring, är en proaktiv rekryteringsmetod som används för att attrahera och rekrytera toppkandidater. Strategin bakom Recruitment Marketing bygger på användningen av marknadsföring för att både sälja in arbetsgivaren och det lediga jobbet – i syfte att underlätta framtida rekryteringar. Men för att lyckas med sina Recruitment Marketing-insatser är det avgörande att ha en smart strategi. I detta inlägg kommer vi att gå igenom 5 steg som krävs för att skapa en vinnande Recruitment Marketing-strategi. 

1. Anpassa er strategi efter rekryteringsbehovet

Det första steget för att bygga en vinnande strategi för er rekryteringsmarknadsföring är att först identifiera era rekryteringsplaner. Genom att ta reda på hur många rekryteringar ni planerar att göra och inom vilka områden eller avdelningar, kan ni enklare välja den typen av Recruitment Marketing-strategi som passar ert behov. En vanlig missuppfattning är att rekryteringsmarknadsföring alltid behöver vara ett stort projekt, eller något som måste arbetas löpande med för att se effekt - men detta behöver inte vara fallet. En bra egenskap med just Recruitment Marketing är förmågan att anpassa nivån utifrån hur många medarbetare ni planerar att rekrytera eller hur svårrekryterad kompetens ni vill nå. Vi brukar därför dela upp strategin för Recruitment Marketing i tre olika nivåer:

  • Nivå 1 – Löpande annonsering: Om ni planerar att rekrytera ofta eller mycket under det kommande året kan ni välja att jobba löpande med Recruitment Marketing. Detta för att kontinuerligt säkerställa att ni attraherar och rekryterar toppkandidaterna inom er målgrupp. 
  • Nivå 2 – Förberedande annonsering: Gör ni däremot endast ett fåtal rekryteringar per år är det möjligtvis inte kostnadseffektivt att jobba året runt med rekryteringsmarknadsföring. Istället skulle ett bättre alternativ kunna vara att jobba med rekryteringsmarknadsföring precis inför eller i och med era rekryteringar – i någon vecka eller månad.
  • Nivå 3 – Parallell annonsering: Ett sista alternativ är att helt enkelt jobba med Recruitment Marketing först när man gått ut med en ledig tjänst.

2. Bygg ett attraktivt erbjudande

Efter att ni valt vilken typ av rekryteringsmarknadsföring ni vill jobba med är det dags att skapa ett attraktivt erbjudande till de kandidater ni vill locka. Det absolut viktigaste för att lyckas skapa ett attraktivt kandidaterbjudande är att ni vet vad kandidaterna faktiskt bryr sig om, vilka styrkor ni har som arbetsgivare och hur ni särskiljer er från andra arbetsgivare. Här finns det flera olika typer av underlag ni kan använda er av – exempelvis medarbetarenkäter, djupintervjuer, marknadsrapporter, annonseringsdata eller konkurrentanalyser. 

Börja med att besvara frågor som exempelvis:

  • Vad är viktigt vid val av jobb för den här typen av kandidater?
  • Vad är det bästa med att jobba hos oss?
  • Vad erbjuder andra arbetsgivare riktade till samma målgrupp?
  • Hur särskiljer vi oss som arbetsgivare?

I det andra steget är det vanligt att man är osäker på vad som attraherar den målgruppen man vill nå. Där kan vi på We Select hjälpa till med data och insikter för att se till att ni bygger ett så attraktivt erbjudande som möjligt.  

3. Välj rätt kanaler

När ni valt strategi och sett över ert erbjudande är det dags att välja rätt kanaler för att nå ut med erbjudandet. För att säkerställa att ni når ut till så många relevanta kandidater som möjligt är det viktigt att först förstå att inte alla potentiella toppkandidater aktivt söker jobb. Istället är det vanligt att dela in kandidatmarknaden i aktiva och passiva kandidater. Aktiva kandidater är alltså de kandidater som aktivt letar nytt jobb – exempelvis genom att Googla eller söka på jobbsajter. Passiva kandidater däremot är kandidater som inte aktivt letar nytt jobb men hade varit öppna för rätt erbjudande. För att säkerställa att ni når ut till så många relevanta kandidater som möjligt är det alltså viktigt att ni använder en kombination av marknadsföringskanaler som gör att ni når både aktiva och passiva kandidater. 

Grafisk bild som visar var aktiva vs passiva kandidater befinner sig. Till höger finns ikoner för var aktiva kandidater befinner sig: Blocket jobb, Google, Indeed, Arbetsförmedlingen, Uptrail och LinkedIn jobs. Till vänster finns ikoner för var passiva kandidater befinner sig: LinkedIn, Snapchat, YouTube, TikTok, Facebook, Reddit, Instagram & X (Twitter), Pinterest

För att nå aktiva kandidater kan ni välja att annonsera på utvalda jobbsajter (Ex. Indeed och LinkedIn) eller på sökmotorer (Ex. Google eller Bing). För att däremot nå passiva kandidater fungerar det annorlunda. Den här typen av kandidat behöver antingen informeras om vad ni söker eller till och med informeras om varför de ska välja att jobba hos just er. Det handlar alltså om att nå ut där de passiva kandidaterna befinner sig ofta och mycket. 

Det är här sociala medier kommer in i bilden som en väldigt effektiv kanal. Faktum är att hela 95% av Sveriges internetanvändare mellan 16-65 år använder sociala medier varje vecka. Enligt rapporten “Svenskarna och Internet” av internetstiftelsen är de största kanalerna: Facebook, Instagram, Youtube, Snapchat, TikTok, LinkedIn, X (Tidigare kallat Twitter), Reddit & Pinterest. Vilka kanaler som är mest populära varierar dock stort baserat på bl.a. ålder, kön och intressen. Därför, beroende på vilken er primära målgrupp är, blir det viktigt att anpassa valet av kanaler utifrån var de faktiskt befinner sig. 

Ytterligare en aspekt som gör annonsering på sociala medier effektivt är att ni kan använda er av data för att nå ut till kandidater som besökt er karriärsida, visat intresse för specifika jobb eller som påminner om tidigare toppkandidater. 

4. Skapa engagerande content

Efter att ni valt kanaler, vilka kandidater ni vill nå ut till och sett över ert erbjudande är det dags att skapa content som får kandidaterna att vilja ansöka. Content är ett brett begrepp som ofta används för att benämna en rad olika saker, men när det gäller Recruitment Marketing har vi valt att dela in det i fyra olika beståndsdelar: 

  • Karriär- eller kampanjsida
  • Jobbannons eller spontanansökan
  • Videoannonser
  • Bildannonser

Karriär- eller kampanjsida

Här samlar ni era lediga jobb och information om en karriär hos er. Den här sidan ska enkelt gå att hitta på er hemsida och kan innehålla exempelvis:

  • Bild- eller videobanner
  • Information om företaget
  • Nyckeltal om företaget 
  • Förmåner eller andra saker ni vill lyfta
  • Citat från medarbetare
  • Era lediga jobb
“Ett tips är att anpassa karriärsidan utifrån kandidater som är mer eller mindre intresserade av att jobba hos er. Gör det enkelt för intresserade kandidater att hitta era lediga jobb men gör även sidan säljande för mindre intresserade kandidater.”
– Love Hagald, Senior Graphic Designer på We Select 

Jobbannons eller spontanansökan

Därefter har vi jobbannonsen som finns till för att informera potentiella kandidater om det lediga jobbet och uppmana dem att ansöka. Här rekommenderar vi att lyfta exempelvis: 

  • Kort pitch om jobbet
  • Om företaget
  • Vem är du?
  • Vad kommer du att få göra?
  • Vad erbjuds du?
  • Ansökningsprocessen
  • Övrigt


Videoannonser och bildannonser

Sist men inte minst behöver ni content till annonseringen. Här kan ni då välja att jobba med annonsering i ett, två eller tre steg - beroende på hur mycket ni planerar att rekrytera. För att lyckas sälja in er som arbetsgivare brukar vi jobba med videoannonser i de första två stegen av annonseringen och sedan avsluta med konverterande bildannonser. Nyfiken på hur det kan se ut? Se inspelningen av vårt Webinar: Så kommer ni igång med Recruitment Marketing.

5. Nå rätt kandidater, på rätt kanaler, med rätt budskap

När ni nu har ett tydligt mål för vad ni vill uppnå genom att jobba med rekryteringsmarknadsföring, ett attraktivt kandidaterbjudande, koll på vart era toppkandidater befinner sig och content som skapar engagemang – då är ni redo att aktivera er vinnande Recruitment Marketing-strategi. Genom att tydligt definiera era rekryteringsbehov kan ni enkelt anpassa nivån på era marknadsföringsinsatser efter hur ofta eller mycket ni planerar att rekrytera. Allt för att lyckas attrahera de bästa kandidaterna så effektivt som möjligt.

Vill ni ha hjälp med att attrahera och rekrytera toppkandidaterna genom Recruitment Marketing? Vi på We Select hjälper små, medelstora och stora företag dagligen med sin rekryteringsmarknadsföring. Boka in en rådgivning med en av våra Recruitment Marketing-specialister och kom igång redan idag!

Boka gratis rådgivning

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig och ditt företag med Employer Branding, jobbannonsering, rekrytering eller rekryteringsverktyg? Boka en 30 min digital rådgivning med en av våra Talent Attraction-specialister - helt gratis.